Kitchen Renovation: Huckleberry

Kitchen After

Kitchen After

Kitchen After

Kitchen Before

Kitchen After

Kitchen Before

Living room toward Kitchen After

Living room toward Kitchen Before

Kitchen After

About this project

This kitchen was dark, closed off, outdated & non-functional. If you were in the kitchen, you were nowhere else. We opened up the floorplan to create a more spacious and bright living space and tied the living/dining/kitchen rooms together. This created a warm and inviting family gathering area and pulled home out of the 1980’s and into the 2018’s.

North Vancouver kitchen renovation designed and built by Sprucehill Contracting Inc.


 

Design & Renovation details:

  • Eliminated one window and worked with existing kitchen sink window.
  • Worked with existing floor space, no costly additions
  • Installed a large beam and relocated carried point loads to bearing to remove central structural wall
  • Created island to eat at, incorporated old nook space for kitchen space
  • Balanced darker floors with lighter cabinets and countertops
  • Existing floor throughout home was no longer available, so we had to search to find a floor that was as close to existing as possible. Patched and matched, resurfaced and re-stained floor to achieve a seamless finish
  • Existing faux beam eliminated. 
  • Extensive use of cabinetry organizers (spice rack/pan & cutting board divider/recycling center/pantry pull outs)
  • Eliminated wall to allow kitchen to connect with family room and create better connection to existing dining area
  • Glass railing keeps kitchen and family area feeling large
  • Easy to get food from fridge to prep area(s) to cooking area to cleanup area
  • Getting a drink from fridge doesn’t interfere with cleanup or cooking operation
  • Heating vents hidden in cabinet kicks
  • Recycled all demolished materials possible (brick/lumber/drywall)
  • Recycled packaging materials (cardboard/plastic/styrofoam)
  • Recycled-content materials (flooring/trims)
  • Energy-efficient window
  • EnergyStar appliances
  • Low-VOC, formaldehyde-free cabinetry
  • LED potlights
  • Water-conserving faucets
  • Locally-sourced trades and materials reduced carbon footprint. 
  • Maximum life-span plywood boxes and drawers
  • High-end resilient finish on door/drawer faces for long lasting colour purity
  • Spray-foamed ceiling
  • Restructured and modified floor assembly to ensure  a nice, FLAT finished product
Categories
Renovation

Related Projects